Jdi na obsah Jdi na menu
 


SKUTEČNĚ ZDRAVÁ ŠKOLA

zdrava_skola_ppt_1.jpg

 

 

 

 

 

http://skutecnezdravaskola.cz/

 

Plníme program BRONZOVÝCH kritérií SKUTEČNĚ ZDRAVÁ ŠKOLA.

  • Připravovaná strava je založena na rozmanitosti a zdravějších variantách tradičních pokrmů
  •  Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezonnost. Alespoň 75 % všech pokrmů jsou vyrobeny z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin 
  • Vedeme děti ke zdravému pitnému režimu po celý den pobytu ve školce
  • Volíme stravu s nízkým obsahem soli
  • Respektujeme individuální a zdravotní hlediska a potřeby dětí.
  • Ke každému jídlu patří čerstvá zelenina a ovoce
  • Sladké a tučné potraviny zařazujeme v míře dané formou spotřebního koše
  • Správný jídelníček je ten,který je pestrý,chutný,vyrovnaný,barevně sladěný

Vítejte všechny děti ve školním roce 2018 - 2019

Vyzkoušejte maminky - Domácí křupavé müsli tyčinky

360 g ovesných vloček

50 g strouhaného kokosu

hrst nasekaného sušeného ovoce

50 g nasekaných oříšků

50 g dýňových semínek

3 lžíce nasekaných lněných semínek

30 g pšeničné celozrné mouky

1 lžička mleté skořice

půl lžičky soli

175 g medu

60 g másla

50 g kokosového oleje

2 lžičky mleté vanillky 

Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 160 stupňů. Na plech smíchejte  ovesné vločky, kokos, sušené ovoce, ořechy, semínka a mouku. V menším hrnci zahřejeme máslo, kokosový olej, skořici, vanilku a med. Když se tuk rozpustí, promícháme s ostatními surovinami vše smícháme a poté rozprostřeme na připravený plech a upěchujeme. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme do zlatohněda. Poté vyjmeme a pomocí ostrého nože nakrájejte na tyčinky.

Chcete ze svého dítěte vychovat člověka, který bude žít a stravovat se zdravě?

Určitě odpovídáte, že ano. V tom případě neponechávejte nic náhodě, a snažte se své potomky hravou a nenásilnou formou přivést ke zdravému životnímu stylu už během raného dětství. V budoucnosti se vám to zúročí. Dětem přejdou návyky zdravého stravování do krve.

maine-coon-cat800x600.jpg

První kategorií jsou školkové děti a předškoláci, tedy děti do věku 6 let. Uvedené období dětského života je charakteristické zvýšeným růstem. Děti během něho potřebují především velké množství mléčných výrobků a mléka kvůli vápníku, který je základem pro stavbu kostí. Nesmí chybět také kvalitní bílkoviny a tuky, protože i jejich ostatní tělesné orgány se vyvíjejí.

 

Jaké zásady stravování u dětí dodržovat?
Jíst 5-6 porcí denně, a to tři větší jídla (snídaně, oběd, večeře) a dvě nebo tři svačiny.

Nejlepší je pokrmy vařit, případně je možné i dusit, péct nebo zapékat, rozhodně se vyhněte smažení.

Na dochucení se hodí bylinky, ovšem i jich byste měli užívat s mírou. Rozhodně solit minimálně.

Pít více než litr tekutin za den. Nejlepší jsou neperlivé vody, čaje, a to zelené, bylinkové a ovocné, mléko, 100% nedoslazované džusy či ovocné šťávy, ovšem v ředěném stavu.

jidlokarbenatek800x600.jpg

 

 

 

 

 

Bylinková polévka s vajíčkem
Příprava: 10 minut + vaření 25 minut

Pro 4 osoby

* 1 svazek petržele kuskus.png

* 1 svazek pažitky 
* 1 balení baby špenátu 
* 1 stroužek česneku 
* 50 g másla 
* 60 g hladké mouky 
* 1 l zeleninového vývaru 
* 2 vejce 
* sůl
* 250 ml smetany 
* 100 g plátkového sýra

1. Bylinky propláchneme,odstraníme poškozené lístky a tuhé stonky. Stranou odložíme pár snítek petržele, ostatní nasekáme.
2. Stroužek česneku nakrájíme na jemné plátky a na másle osmahneme. Zaprášíme moukou a opražíme. Vsypeme bylinky, asi minutu mícháme a přidáme zeleninový vývar. Po 15 minutách varu polévku stáhneme z plotny, promixujeme ponorným mixerém.
3. Vejce a sůl prošleháme s 200 ml smetany a vmícháme do polévky. Polévku už jen prohřejeme.
4. Polévku ozdobíme proužky sýra, zbytkem nasekané čerstvé petrželky a obláčkem ze smetany.

 

Barevný kebab s vařenou rýží.

Příprava: 30 minut + vaření 30 minut

Pro 2 osoby

kebab.png

* 1/2 hrnku dlouhozrnné rýže 
* 50 g másla * 1 menší cibule 
* 1 mrkev 

* 100 g mraženého hrášku 
* 150 g krůtích prsou 
* sůl 
* provensálské koření 
* 1 červená cibule
* malá konzerva kompotovaných broskví 
* 5 lžic bílého jogurtu 
* trocha utřeného česneku

1. Do vroucí osolené vody vsypeme propláchnutou rýži a vaříme při nízké teplotě 12–15 minut bez pokličky. Uvařenou rýži scedíme,propláchneme horkou vodou a přimícháme lžíci másla.
2. Na másle orestujeme na kostky nakrájenou cibuli,přidáme na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev, krátce promícháme, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Přidáme hrášek a ještě chvíli dusíme.
3. Krůtí maso nakrájíme na proužky, osolíme, okořeníme a opečeme na oleji.
4. Červenou cibuli nakrájíme na čtvrtky a rozebereme na plátky. Rozkrájíme broskev. Na špízy napichujeme střídavě cibuli, broskev a krůtí maso. Podáváme s rýží, zeleninou a česnekovým jogurtem – do jogurtu dáme utřený česnek, osolíme a promícháme.

 

Široké nudle s mákem a pomeranči.

Příprava: 30 minut + vaření 10 minut

nudlesiroke.png

Pro 4 osoby

* 2 velké pomeranče 

* 8 lžic mletého máku 
* 6 lžic cukru moučka 
* 100 g másla 
* 400 g širokých nudlí 
* 100 g vlašských ořechů

1. Z obou pomerančů ořežeme nožem kůru až k dužině,měsíčky pomeranče vyřízneme jako u grapefruitu nad miskou, abychom zachytili vytékající šťávu. Promícháme s mletým mákem a cukrem. Rozpustíme máslo.
2. Široké nudle vsypeme do vroucí vody a uvaříme. Scedíme, propláchneme, promícháme s mákem a pomerančem, rozdělíme na talíře a pokapeme rozpuštěným máslem. Porce ozdobíme ořechy.

 

Rubriky

Blog

Příspěvků: 1