Vyzkoušejte maminky - Domácí křupavé müsli tyčinky

360 g ovesných vloček

50 g strouhaného kokosu

hrst nasekaného sušeného ovoce

50 g nasekaných oříšků

50 g dýňových semínek

3 lžíce nasekaných lněných semínek

30 g pšeničné celozrné mouky

1 lžička mleté skořice

půl lžičky soli

175 g medu

60 g másla

50 g kokosového oleje

2 lžičky mleté vanillky 

Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 160 stupňů. Na plech smíchejte  ovesné vločky, kokos, sušené ovoce, ořechy, semínka a mouku. V menším hrnci zahřejeme máslo, kokosový olej, skořici, vanilku a med. Když se tuk rozpustí, promícháme s ostatními surovinami vše smícháme a poté rozprostřeme na připravený plech a upěchujeme. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme do zlatohněda. Poté vyjmeme a pomocí ostrého nože nakrájejte na tyčinky.

Chcete ze svého dítěte vychovat člověka, který bude žít a stravovat se zdravě?

Určitě odpovídáte, že ano. V tom případě neponechávejte nic náhodě, a snažte se své potomky hravou a nenásilnou formou přivést ke zdravému životnímu stylu už během raného dětství. V budoucnosti se vám to zúročí. Dětem přejdou návyky zdravého stravování do krve.

maine-coon-cat800x600.jpg

První kategorií jsou školkové děti a předškoláci, tedy děti do věku 6 let. Uvedené období dětského života je charakteristické zvýšeným růstem. Děti během něho potřebují především velké množství mléčných výrobků a mléka kvůli vápníku, který je základem pro stavbu kostí. Nesmí chybět také kvalitní bílkoviny a tuky, protože i jejich ostatní tělesné orgány se vyvíjejí.

 

Jaké zásady stravování u dětí dodržovat?
Jíst 5-6 porcí denně, a to tři větší jídla (snídaně, oběd, večeře) a dvě nebo tři svačiny.

Nejlepší je pokrmy vařit, případně je možné i dusit, péct nebo zapékat, rozhodně se vyhněte smažení.

Na dochucení se hodí bylinky, ovšem i jich byste měli užívat s mírou. Rozhodně solit minimálně.

Pít více než litr tekutin za den. Nejlepší jsou neperlivé vody, čaje, a to zelené, bylinkové a ovocné, mléko, 100% nedoslazované džusy či ovocné šťávy, ovšem v ředěném stavu.

jidlokarbenatek800x600.jpg

 

 

 

 

 

Bylinková polévka s vajíčkem
Příprava: 10 minut + vaření 25 minut

Pro 4 osoby

* 1 svazek petržele kuskus.png

* 1 svazek pažitky 
* 1 balení baby špenátu 
* 1 stroužek česneku 
* 50 g másla 
* 60 g hladké mouky 
* 1 l zeleninového vývaru 
* 2 vejce 
* sůl
* 250 ml smetany 
* 100 g plátkového sýra

1. Bylinky propláchneme,odstraníme poškozené lístky a tuhé stonky. Stranou odložíme pár snítek petržele, ostatní nasekáme.
2. Stroužek česneku nakrájíme na jemné plátky a na másle osmahneme. Zaprášíme moukou a opražíme. Vsypeme bylinky, asi minutu mícháme a přidáme zeleninový vývar. Po 15 minutách varu polévku stáhneme z plotny, promixujeme ponorným mixerém.
3. Vejce a sůl prošleháme s 200 ml smetany a vmícháme do polévky. Polévku už jen prohřejeme.
4. Polévku ozdobíme proužky sýra, zbytkem nasekané čerstvé petrželky a obláčkem ze smetany.

 

Barevný kebab s vařenou rýží.

Příprava: 30 minut + vaření 30 minut

Pro 2 osoby

kebab.png

* 1/2 hrnku dlouhozrnné rýže 
* 50 g másla * 1 menší cibule 
* 1 mrkev 

* 100 g mraženého hrášku 
* 150 g krůtích prsou 
* sůl 
* provensálské koření 
* 1 červená cibule
* malá konzerva kompotovaných broskví 
* 5 lžic bílého jogurtu 
* trocha utřeného česneku

1. Do vroucí osolené vody vsypeme propláchnutou rýži a vaříme při nízké teplotě 12–15 minut bez pokličky. Uvařenou rýži scedíme,propláchneme horkou vodou a přimícháme lžíci másla.
2. Na másle orestujeme na kostky nakrájenou cibuli,přidáme na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev, krátce promícháme, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Přidáme hrášek a ještě chvíli dusíme.
3. Krůtí maso nakrájíme na proužky, osolíme, okořeníme a opečeme na oleji.
4. Červenou cibuli nakrájíme na čtvrtky a rozebereme na plátky. Rozkrájíme broskev. Na špízy napichujeme střídavě cibuli, broskev a krůtí maso. Podáváme s rýží, zeleninou a česnekovým jogurtem – do jogurtu dáme utřený česnek, osolíme a promícháme.

 

Široké nudle s mákem a pomeranči.

Příprava: 30 minut + vaření 10 minut

nudlesiroke.png

Pro 4 osoby

* 2 velké pomeranče 

* 8 lžic mletého máku 
* 6 lžic cukru moučka 
* 100 g másla 
* 400 g širokých nudlí 
* 100 g vlašských ořechů

1. Z obou pomerančů ořežeme nožem kůru až k dužině,měsíčky pomeranče vyřízneme jako u grapefruitu nad miskou, abychom zachytili vytékající šťávu. Promícháme s mletým mákem a cukrem. Rozpustíme máslo.
2. Široké nudle vsypeme do vroucí vody a uvaříme. Scedíme, propláchneme, promícháme s mákem a pomerančem, rozdělíme na talíře a pokapeme rozpuštěným máslem. Porce ozdobíme ořechy.

neděle 22.11.2019
neděle 14.11.2019
neděle 13.11.2019
list
22

Vánoční fotografování p.Jurečková přihlášení na třídě

list
25

OTEVŘENÁ SRDCE Vystoupení Mi(tu)šáků na benefičním koncertu pro podporu Mateřské školy a základní školy speciální Diakonie ČCE Ostravě

list
25

Náhradní hodina Juda za 19.12.

list
27

Muzikohrátky -bubnování p.Gavlasová